Wanneer we aan vlooien denken, krijgen de meeste mensen meteen de kriebels. Deze piepkleine parasieten zijn berucht om hun vervelende beten en hun vermogen om zich razendsnel voort te planten. In de video hieronder een uitleg over hoe het vlooien kan bestrijden in 4 stappen:
1. De kat behandelen
2. Schoonmaken
3. Omgevingsspray
4. Herhalen
Het is een frustrerende ervaring wanneer je ontdekt dat je kat vlooien heeft. Maar hoe komen deze vervelende parasieten eigenlijk op je kat terecht? De meest voorkomende manieren waarop katten vlooien oplopen:
1. Contact met andere dieren
Als je kat in contact komt met andere dieren, zoals honden, andere katten, of zelfs wilde dieren zoals egels of vogels, kan hij gemakkelijk vlooien oppikken. Zelfs een korte ontmoeting kan genoeg zijn voor vlooien om over te springen naar je kat.
2. Buiten spelen
Katten die buiten komen, lopen een groter risico om vlooien op te lopen. Vlooien kunnen zich in gras, struiken en andere buitenomgevingen ophouden, wachtend op een voorbijganger om zich aan vast te klampen. Zelfs als je kat maar kort buiten is, kan hij worden blootgesteld aan vlooien die zich in de omgeving bevinden.
3. In huis gebracht door mensen
Zelfs als je kat nooit buiten komt, kan hij nog steeds vlooien krijgen. Vlooien kunnen namelijk meeliften op je kleding, schoenen, of zelfs op andere huisdieren die wel buiten komen. Een bezoek aan de dierenarts of een verblijf in een dierenpension kan ook een bron van besmetting zijn. Behandel je kat dus voordat je hem ergens naar toe brengt.
4. Eieren en Larven in de omgeving
Vlooieneitjes, larven en poppen kunnen zich in je huis verbergen, in tapijten, meubels, en beddengoed. Als je huis eerder last heeft gehad van vlooien, kunnen de eieren en larven wekenlang overleven in een slapende toestand, klaar om uit te komen zodra de omstandigheden gunstig zijn. Als deze eieren uitkomen, kunnen de nieuwe vlooien direct op je kat springen. Dat is ook de reden waarom je wel eens hoort dat wanneer mensen een huis hebben gekocht en “de vlooien ineens tegen het raam opspringen.” Dat vinden mensen vaak raar als het gaat om een huis wat al een tijd heeft leeggestaan, maar dat is het dus niet. De vlooien worden letterlijk wakker geschudt, omdat jij je intrek neemt! Goed schoonmaken in een nieuw huis voordat je je intrek neemt is daarom belangrijk. Informeer eens of de vorige bewonder dieren heeft gehad. Een bus omgevingsspray is dan geen overbodige luxe.
In de video ga ik in op wat je het beste kan doen om vlooien te bestrijden. Mocht je hier nog vragen over hebben neem dan gerust even contact met mij op.
Om vlooien echt goed te kunnen bestrijden is het best wel handig als je iets meer weet over de levenscyclus van de vlo. Daarmee begrijp je beter hoe belangrijk het is om grondig te werk te gaan. Hieronder dus nog een iets uitgebreidere uitleg over de vlooiencyclus.
Van Ei naar Larve
De reis van een vlo begint met een piepklein, wit eitje. Nadat een vrouwelijke vlo zich tegoed heeft gedaan aan het bloed van haar gastheer – ofwel je kat– legt ze haar eitjes. Een volwassen vlo kan wel tot 50 eitjes per dag leggen! Deze eitjes zijn glad en vallen daardoor meestal van de vacht af, waardoor ze in tapijten, kieren en beddengoed terechtkomen. Heel fijn! Not.
Na enkele dagen komen de eitjes uit en verschijnen er larven. Deze kleine, wormachtige wezentjes zijn geen bloedzuigers zoals een volwassen vlo dat wel is. Ze voeden zich met organisch materiaal zoals huidschilfers en uitwerpselen van volwassen vlooien. Ze vreten eigenlijk vanalles op wat ze tegenkomen.
De pop: stilte voor de storm
Na één tot twee weken veranderen de larven in poppen. Dit is een cruciale fase in de levenscyclus van de vlo, maar ook een van de moeilijkste om te bestrijden. De pop verpopt zich in een stevige cocon die bestand is tegen veel soorten bestrijdingsmiddelen en ongunstige omgevingsomstandigheden. De pop is ook plakkerig en plakt zich dus goed vast aan zijn ondergrond! In deze vorm kan de vlo weken, maanden of zelfs langer in een sluimerstand blijven, wachtend op het juiste moment om zich te ontpoppen.
De volwassen vlo komt pas tevoorschijn wanneer hij trillingen, warmte, en koolstofdioxide (=gastheer/kat) detecteert. Deze slimme overlevingsstrategie zorgt ervoor dat de vlo precies op het juiste moment actief wordt om zich te voeden.
Volwassen Vlo: Bloeddorstig mini-monster
Zodra de pop zich opent, komt de volwassen vlo tevoorschijn, klaar om te springen en te bijten. Volwassen vlooien zijn ware springkampioenen: ze kunnen tot 150 keer hun eigen lichaamslengte springen, wat vergelijkbaar is met een mens die over een voetbalveld springt!
Eenmaal op een gastheer, gaat de volwassen vlo snel op zoek naar bloed, dat nodig is om zich voort te planten. Het proces herhaalt zich dan, waarbij de vrouwelijke vlo nieuwe eitjes legt en de cyclus opnieuw begint.
Hopelijk geeft je deze informatie meer inzicht in het effectief bestrijden van vlooien. En vergeet niet: voorkomen is altijd beter dan genezen. Regelmatig stofzuigen, je huisdieren behandelen en de omgeving schoonhouden (evt met de spray ter preventie), kan een wereld van verschil maken. Want wie wil er nu echt als vlooienhotel fungeren? Heb je op het moment te maken met vlooien? Neem gerust contact op voor meer informatie.
Het opmerken van vlooien bij een kat kan soms lastig zijn, maar er zijn verschillende signalen waar je op kunt letten:
1. Veelvuldig krabben en bijten: Als je kat zich meer dan normaal krabt of bijt, vooral rond de nek, rug, buik, of staart, kan dit een teken zijn van vlooien.
2. Rusteloosheid en prikkelbaarheid: Vlooienbeten kunnen je kat ongemakkelijk maken, waardoor ze rusteloos of geïrriteerd kan lijken.
3. Haaruitval of kale plekken: Door het overmatig krabben en bijten kan je kat kale plekken of dunner wordend haar krijgen.
4. Zichtbare vlooien of vlooienpoep: Vlooien zijn kleine, snelle, bruine insecten. Je kunt ze soms zien op de huid van je kat, vooral bij de basis van de staart of de buik in de oksels en liezen. Vlooienpoep ziet eruit als kleine zwarte stipjes, een soort korrels als koffiedik. Als je deze stipjes op een natte tissue legt, kleuren ze rood of bruin, omdat ze bestaan uit verteerd bloed. Dit is een goede test om zeker te stellen of je kat vlooien heeft.
Links vlooien in de vacht. Rechts vlooienpoepjes in de vacht.
5. Korstjes of wondjes op de huid: Vlooienbeten kunnen leiden tot kleine korstjes of wondjes, vooral als je kat allergisch is voor vlooienbeten (vlooienallergie). Dat is ontzettend vervelend voor de kat!
6. Bleke of ontstoken huid: Bij sommige katten kan de huid ontstoken raken of bleker worden door het krabben en bijten.
Als je vermoedt dat je kat vlooien heeft, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om de vlooien te behandelen en verdere verspreiding in je huis te voorkomen. Doe je er niks aan dan kan een kat zelfs bloedarmoede oplopen vanwege de vele bloedzuigertjes die zich op je kat bevinden. Hier worden katten heel zwak van en kunnen er zelfs aan overlijden! Daarnaast is er een grotere kans op bacteriele infecties door al die wondjes en kunnen vlooien lintworm overbrengen. Neem de vlooienbestrijding dus serieus.
Wil je meer informatie over de haargroeicyclus van jouw kat? Lees dan deze blog.
Heeft jouw kat vachtverzorging nodig? Plan dan eenvoudig online een afspraak: