Als liefhebber van katten én bloemen en planten, is het van groot belang om te weten welke planten schadelijk kunnen zijn voor jouw kat. Nu ben ik wel van mening dat katten vaak zelf goed weten waar ze wel hun tanden in kunnen zetten en waarin niet. Per slot van rekening lopen buitenkatten overal rond en heb je daar geen zicht op. Toch wil ik in huis het lot niet tarten, want eten van een giftige plant of bloem kan heftige gevolgen hebben. Dat wil je niet op je geweten hebben toch? In deze blog informatie over enkele van de meest voorkomende giftige planten en bloemen en wat je moet doen als je vermoedt dat je kat ervan heeft gegeten.
Giftige planten voor katten zijn er in verschillende vormen, variërend van populaire kamerplanten tot bloemen die in de tuin groeien. Hier zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden:
1. Lelies: Met stipt op nummer 1 staan deze prachtige bloemen die vaak worden gebruikt in boeketten, maar ALLE delen van lelies (inclusief stuifmeel en water waarin de bloemen hebben gestaan) zijn zeer giftig voor katten. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen nierfalen veroorzaken. Regelmatig zie ik helaas toch nog meldingen van dierenartsen voorbij komen die een kat ternauwernood (en soms dus ook niet) hebben kunnen redden van de lelie vergiftiging. Krijg je dus een boeket van een vriend/vriendin, leg dan direct uit dat je de lelie er maar wel even meteen uithaalt.
2. Tulpen en narcissen: Deze populaire lentebloemen bevatten giftige stoffen in hun bol, die bij katten maag-darmproblemen kunnen veroorzaken als ze worden gegeten. Droog je deze bollen in huis voor het nieuwe voorjaar, leg ze dan goed weg waar je kat ze niet kan vinden.
3. Chrysanten: Mooi en kleurrijk, maar chrysanten kunnen bij katten leiden tot braken, diarree en in sommige gevallen zelfs dermatitis door contact.
4. Hyacinten: Deze geurige bloemen bevatten giftige stoffen die bij katten symptomen zoals braken, diarree en soms zelfs hartproblemen kunnen veroorzaken. Overigens vind ik ze echt prachtig, maar ik kan zelf ook echt niet tegen de hyacint. De bloem heeft zo’n heftige geur dat ik er zelf ook hoofdpijn van krijg. Jouw kat heeft nog een veel betere reuk, dus moet je nagaan hoe het is om een hyacint in huis te hebben voor hem. Geen feestje dus!
5. Oleander: Een prachtige, maar zeer giftige struik met bloemen in verschillende kleuren. Alle delen van de oleander zijn giftig voor katten en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hartproblemen en zelfs overlijden. Overigens heb ik zelf een oleander staan en ik houd dit goed in de gaten. Ik merk dat mijn katten totaal geen interesse hebben in deze plant. Dus ja, misschien dat ze zelf het ook heel goed weten…?
6. Dieffenbachia: Ook bekend als ‘dumb cane’, deze kamerplant bevat oxalaatkristallen die bij katten ernstige irritatie van de mond en keel kunnen veroorzaken, wat kan leiden tot zwelling en moeite met slikken.
7. Philodendron: Een populaire kamerplant vanwege zijn weelderige bladeren, maar het sap van philodendron kan gastro-intestinale problemen veroorzaken bij katten, zoals braken, diarree en irritatie van de mond.
8. Azalea’s: Deze mooie bloeiende struiken zijn geliefd in tuinen, maar bevatten giftige stoffen die bij katten symptomen zoals braken, diarree, kwijlen, zwakte en zelfs hartproblemen kunnen veroorzaken.
9. Sago palm: Een decoratieve palm die zowel binnen als buiten wordt gekweekt, maar alle delen van de sago palm zijn uiterst giftig voor katten. Vergiftiging kan leiden tot leverfalen en neurologische symptomen.
10. Kerstster: Ieder jaar word ik weer bijna verleidt om zo’n gezellige kerstster in huis te halen. Maar weerhoud je ervan! Want ja, ook de kerstster is behoorlijk giftig voor jouw kat. Helaas.. En oh ja, de kerstboom, ja dat is ook opletten, want de naalden zijn niet prettig voor de maag en ook het drinken van het water is giftig.
Overigens is deze lijst echt verre van compleet. Wil je weten of jouw plant/bloem in huis giftig is? Google dit dan even, gebruik de app PlantNet of kijk op deze site.
Het is belangrijk om je huis en tuin regelmatig te controleren op deze planten als je een kat hebt. Heb je een van deze planten/bloemen toch in huis, maak het niet aantrekkelijk om er bij te komen en controleer ook op of er geen tandjes in het blad staan. Zie je dit wel, doe de plant dan weg of plaats hem op een plek waarvan je zeker weet dat je kat er echt niet bijkomt.
Bij het eten van een giftige plant of bloem zal je kat al snel braken of braakneigingen hebben. Ook kan hij ernstige diarree krijgen. Er kan ook sprake zijn van meer speekselvorming waardoor je kat gaat kwijlen. Dat komt omdat sommige planten heel irriterend kunnen werken op de slijmvliezen, maar ook op de bek en tong. Deze kunnen opzwellen en rood worden. Evenals de ogen. Andere signalen zijn ademhalingsproblemen (hoesten, hijgen, zwaar en moeilijk ademen). Niet meer willen eten of drinken. Erg sloom of zwak worden, minder actief zijn of moeite hebben met bewegen. Daarnaast is het handig om jezelf te trainen om te weten wat een normale hartslag is bij jouw kat. In de lies zit een slagader waar je kan voelen om te controleren of de hartslg is verhoogd. Bij heel ernstige gevallen kan een kat ook heel vreemd gaan bewegen, een toeval krijgen en beven. Kortom: het is niet niks! En zoals met alles geldt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen.
Als je merkt dat je kat mogelijk een giftige plant heeft gegeten, is het belangrijk om direct in de actie gaan:
1. Identificeer de plant: Probeer vast te stellen welke plant je kat heeft gegeten. Als je de plant nog hebt, neem dan een blaadje/takje mee naar de dierenarts of maak een foto om te laten zien.
2. Let op symptomen: Houd je kat nauwlettend in de gaten op tekenen van vergiftiging (zie hierboven).
3. Bel de dierenarts: Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts of de dichtstbijzijnde spoeddierenkliniek. Geef aan welke plant je kat heeft gegeten en beschrijf de symptomen die je hebt opgemerkt.
4. Volg de instructies van de dierenarts op: De dierenarts zal je begeleiden over hoe verder te handelen. Afhankelijk van de situatie kan het nodig zijn om je kat te laten braken (dit moet alleen worden gedaan als de dierenarts dit adviseert) of andere behandelingen toe te dienen om de effecten van de vergiftiging te verminderen.
5. Voorkom herhaling: Verwijder de giftige plant onmiddellijk uit de omgeving van je kat om verdere blootstelling te voorkomen. Overweeg om giftige planten uit je huis of tuin te verwijderen als je regelmatig je kat binnen of buiten laat lopen.
Gezien we het toch over het onderwerp planten hebben, wil ik nog een kleine alinea wijden aan kattengras. Veelal wordt gedacht dat kattengras nodig is voor een kat om zijn haarballen kwijt te kunnen. Het is inderdaad zo dat de kat (en hond) overgeeft van gras. En dat er dan haren die in de maag liggen mee worden uitgespuugd. Er is echter een duidelijke reden waarom dit gebeurt. De plantencel heeft namelijk een stuggere celwand die de maag irriteert waardoor de kat zal braken. Maar hoe prettig is het dat je dit stimuleert? Nou, het lijkt me nogal onprettig… Behalve kattengras/braken zijn er liefdevollere oplossingen tegen haarballen. Dat komt eigenlijk weer neer op het voorkomen. Een haarbal is een ophoping van haren in de maag. Die ophoping is een teken dat er onvoldoende doorstroming mogelijk is. Wanneer je kat voldoende vocht binnenkrijgt. Water, maar ook natvoer helpt hier goed bij dan kunnen de haren gewoon goed worden afgevoerd door de darmen in de ontlastig. Het gaat er eigenlijk om dat je kat goed afwisselend eet en drinkt waardoor er geen droge substantie van brokken en haren in de maag kunnen ontstaan. Stimuleer je kat dus te drinken en/of geef wat extra natvoer. Merk je dat dit onvoldoende helpt geef dan tijdens de ruiperiode in het voorjaar en in de zomer maltpasta. Ook dit zorgt ervoor dat de haren soepel kunnen worden afgevoerd.
Als baasje is het essentieel om op de hoogte te zijn van planten en bloemen die schadelijk kunnen zijn voor je kat en hoe je moet handelen in geval van vergiftiging. Snelle reactie en professionele veterinaire zorg kunnen het verschil maken tussen een snel herstel en ernstige gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat je huis veilig is voor je kat door giftige planten en bloemen te vermijden en alert te blijven op potentiële gevaren. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw kat veilig en gezond blijft genieten van zijn omgeving.
Meer kattenweetjes? Lees dan deze blog.
Kan jouw kat wel wat TLC gebruiken voor de vacht?