10 juli 2024

Heeft jouw kat het warm in de zomer ?

Wij mensen hebben het warm in de zomer. Nu houden veel katten ontzettend van warmte. Het kunnen ware zonaanbidders zijn. Maar katten kunnen het ook té warm krijgen. Wanneer wij het warm hebben dan trekken we wat uit, zorgen voor luchtige kleding. Met dat in gedachten is het helemaal niet raar om te denken dat het goed is om je kat te scheren wanneer de temperaturen oplopen. ECHTER….een kat is geen mens. Om het eerste misverstand alvast even uit de wereld helpen: een kat zweet niet via de huid. Dus de vacht kort scheren is geen oplossing voor zomerse temperaturen! Laten we ontdekken hoe je kat in de zomer koel kan blijven, zonder naar een tondeuse te hoeven grijpen.
 
Kat in leeuwenmodel is geen goed idee
 

Waarom het geen goed plan is om je kat kort(er) te scheren in de zomer

Als je een kat hebt, wil je natuurlijk het beste voor hem/haar, vooral tijdens die hete zomerdagen. Het lijkt misschien een goed idee om je kat een zomers “kapsel” te geven door hem te scheren, maar dat is meestal geen goed idee. Er zijn verschillende redenen waarom je je kat beter niet kunt scheren, zelfs als hij altijd binnen blijft.

1. De vacht fungeert als een “airconditioner”

Katten hebben een geweldige manier om zichzelf koel te houden, namelijk: hun vacht. Huh?! Ja, dat lees je goed. De vacht van een kat zorgt voor een natuurlijke thermoregulatie die helpt om de lichaamstemperatuur constant te houden. Het beschermt dus zowel tegen hitte, als tegen kou. De haren van jouw kat zijn verbonden aan spiertjes, deze kunnen de vacht bedienen. Een kat kan daarmee een luchtlaag creëeren door de haren meer omhoog te zetten (ook wel een piloerectie; denk aan kippenvel). Bovendien bestaat de kattenvacht uit wolharen en dekharen. De wolharen zorgen in de winter voor warmte (denk aan een spuimuur van lucht = isolatie) en de dekharen zorgen voor de bescherming tegen invloeden van buitenaf. Na het scheren kunnen katten gevoeliger zijn voor kou, vooral als ze gewend waren aan een dikke vacht. In de zomer is het belangrijke bescherming voor de zon. Bovendien zorgt de structuur van de vacht ervoor dat er lucht kan circuleren tussen de haren, wat helpt bij het afvoeren van warmte en het koelen van de huid. Dus ook een binnenkat heeft zijn vacht nodig om af te koelen. Fantastisch toch hoe dit van nature werkt!

2. De kattenhuid is heel fragiel

Ook binnenshuis kan een geschoren kat vatbaarder zijn voor huidproblemen. Zonder de beschermende vachtlaag kan de huid van je kat gemakkelijk geïrriteerd raken, vooral door direct contact met ruwe oppervlakken of door constant te liggen op bepaalde plekken. De vacht helpt ook om kleine verwondingen te voorkomen die kunnen ontstaan door spelen of rondlopen in huis. Bedenk ook dat eigenlijk van nature de huid altijd voor een eigen gezonde balans zal willen zorgen. Door te manipuleren ofwel scheren (of andere ingreep van buitenaf) zal het lichaam van de kat (net als bij de mens) proberen zichzelf zo snel mogeljk proberen te genezen. Met andere woorden er zal extra veel energie gaan naar het weer laten groeien van de vacht. En omdat het uit balans is, zal er ook meer vatbaarheid zijn voor bacterieen, gisten, schimmels, ontstekingen etc. Bovendien kan het teruggroeien lang duren bij katten die een zwak gestel hebben of groeit de vacht minder mooi terug. Dit kost hoe dan ook veel tijd, want wolharen groeien sneller dan dekharen. Bovendien is een kattenhuid heel erg elastisch en dun, dat betekent dat er ook altijd een risico is op huidbeschadiging door het scheren wanneer je niet weet wat je doet. Een kleine fout kan pijnlijke verwondingen veroorzaken. Daarom is het beter om dit over te laten aan professionele katvriendelijke kattentrimmers.
Scheren is dus nooit zonder risico’s, maar helaas soms wel noodzakelijk, zoals bij kitten en vilt. Want pijn door klitten is nog veel vervelender. Wil je klitten voorkomen? Kijk dan ook eens deze video of plan een afspraak in de salon.

Rode kater in de kattentrimsalon

3. Scheren geeft stress

Oke, de bovenstaande foto is daar natuurlijk geen voorbeeld van 😉 Maar scheren van een kat kan een behoorlijk stressvolle ervaring zijn en dat ligt aan hoe je het doet en hoe intens. Katten zijn gevoelige dieren, en zo’n stressvolle gebeurtenis kan hun gedrag en welzijn negatief beïnvloeden. Je wilt deze ervaring om die reden vermijden of in ieder geval zo kortstondig mogelijk laten zijn. Er is een groot verschil tussen een aantal klitten weghalen uit de vacht of de hele kat kaal scheren. Dit is ook voor een kattentrimmer geen eenvoudige opgave, en al helemaal niet fijn voor de kat omdat het veel langer duurt. Als het scheren niet op een zachte en zorgzame manier gebeurt, kan dit het vertrouwen van de kat in zijn eigenaar verminderen en meer angst wekken voor de trimsalon. Dit kan ook leiden tot een meer afstandelijke of schuwe houding. Een trimbehandeling proberen katvriendelijke kattentrimmers zo kort mogelijk te houden, geen onnodige dingen te doen om zo veel mogelijk stress te reduceren.

4. Een kat zonder vacht kan gedragsveranderingen vertonen

De vacht speelt een rol in hun communicatie en comfort. Katten gebruiken hun vacht voor allerlei natuurlijke gedragingen, zoals geurmarkeringen en sociale interactie. Door hun vacht te verwijderen, kun je onbedoeld hun natuurlijke gedrag verstoren. Probeer je maar eens voor te stellen hoe het zou voelen wanneer je altijd een mooie vacht hebt gehad en deze ineens er helemaal vanaf wordt gehaald zonder dat daar een goede reden voor is. Je voelt je in je nakie gezet!
Let wel: Het tegenovergestelde is ook waar, regelmatig krijg ik namelijk hele positieve verhalen van klanten. Katten met een zeer dikke vacht die last hebben van klitten en matten, kan scheren verlichting brengen, pijn wegnemen van de trekkende klit en hun comfort verhogen. Dit kan leiden tot een gelukkigere en actievere kat. Maar hierbij is de pijn/ongemak van de klit doorslaggevend, een kat zonder vachtproblemen dient niet volledig te worden geschoren.
 
Een kat die zich wast, koelt zichzelf af
 

Hoe houdt een kat zijn koppie koel in de zomer?

Die jas doen we dus niet uit, maar er zijn gelukkig andere manieren waardoor jouw kat toch zijn warmte kwijt kan.

Zweten via de pootjes

Ja, je leest het goed! Katten zweten via hun pootkussentjes. De zweetklieren bevinden zich voornamelijk in hun voetzolen Op echt hete dagen kun je zelfs kleine natte afdrukken van hun pootjes zien op de vloer (of op de tafel bij de dierenarts of trimmer). Het is een klein, maar effectief trucje dat moeder natuur ze heeft gegeven om overtollige warmte kwijt te raken.

Hijgen: niet alleen voor honden

Hoewel het veel minder vaak voorkomt dan bij honden, kunnen katten ook hijgen om af te koelen. Hijgen helpt om warmte via de ademhaling vrij te geven. Dus als je ooit je kat ziet hijgen na een energieke speelsessie of tijdens een hete zomerdag, weet je dat ze bezig zijn zichzelf te verkoelen.

Ze likken er op los

Een andere slimme manier waarop katten zichzelf afkoelen is door hun vacht te likken. Wanneer een kat zichzelf likt, wordt de vacht bedekt met speeksel. Terwijl het speeksel verdampt, helpt het om de lichaamstemperatuur te verlagen. Dus die uitgebreide poetsbeurten zijn niet alleen voor hygiëne en losse haren er uit te halen, ook om af te koelen!

Koele plekken

Katten zijn meesters in het vinden van de koelste plekjes in huis. Heb je ooit je kat uitgestrekt zien liggen op een tegelvloer of in de schaduw van een kamer? Katten weten instinctief waar de koelte is en maken er optimaal gebruik van. Dus als je je kat op een koude, harde ondergrond ziet liggen, begrijp je nu waarom! Merk je dat je kat dit niet zelf doet, probeer dan de warmste ruimtes in huis af te sluiten tijdens de hete dagen.
 
Voorkom ovrverhitting bij katten

Zo lang mogelijk maken

Als het echt warm wordt, zul je merken dat je kat zich helemaal uitstrekt. Dit is niet alleen omdat het lekker ligt, maar ook omdat het helpt om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Door hun lichaam uit te strekken, maximaliseren ze de blootstelling aan koelere oppervlakken, waardoor ze zichzelf een beetje extra verkoeling geven. Metname via de buik, waar de huid heel dun is en de vacht dunner, kan de kat sneller koelte vinden.

Lekker lui

Katten zijn meestal actiever in de vroege ochtend en late avond wanneer het koeler is. Tijdens de warmste delen van de dag zullen ze vaak rusten of slapen om oververhitting te voorkomen. Dit natuurlijke gedrag helpt hen om energie te besparen en hun lichaamstemperatuur laag te houden.

Hydrateren

Net als wij hebben katten water nodig om gehydrateerd te blijven en af te koelen. Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot vers en schoon water. Sommige katten houden van stromend water, dus een drinkfontein kan hen aanmoedigen om meer te drinken.

Lees verder voor meer goede tips om je kat te helpen om het koppie cool te houden.
 

Hoe voorkom je oververhitting bij je kat

Gelukkig zijn er tal van manieren om je kat koel en comfortabel te houden. Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je kat comfortabel en gelukkig blijft, zelfs tijdens de heetste zomerdagen, zonder de noodzaak van een zomerse scheerbeurt.

Stimuleer het water drinken van jouw kat

 • Zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is, het liefst in ruime drinkschalen. Dat voorkomt snorhaarstress.
 • Stimuleer het drinken met een drinkfontein, drinken uit de kraan, een groter waterbadje met iets drijvends erin stimuleert drinken eveneens.
 • De pootjes in het water kunnen dippen of afkoelen met een natte doek, helpt ook om snel de temperatuur te laten dalen omdat de kat dus door de poten heen zweet. Let wel, gebruik geen ijskoud water of ijs want dit kan de bloedvaten vernauwen en de interne temperatuur juist activeren en verhogen. Blijf bij koel, lauw water.
 • Creëer schaduwrijke plekken in huis. Doe de gordijnen dicht, dit houdt je huis koeler.
 • Zorg ervoor dat de vacht niet dicht slipt door losse haren. Kam (max.) 1x in de week Kam (max.) 1x in de week de vacht van je (langharige) kat om de luchtlaag in de vacht te behouden.
 • Koop een koeltemat waar jouw kat op kan liggen of een vochtige handdoek.
 • Zet een ventilator of airconditioning aan tijdens heel warme dagen. Koele lucht inademen versnelt het afkoelproces.
 • Gaat je kat naar buiten, zorg er voor dat dit op het heetst van de dag niet kan.
 • Heb je een buitenkat met een lichte vacht dan is verbranding een groot risico. Je kunt evt. bescherming bieden op die dun behaarde plekken als de oren door deze in te smeren met speciale dieren zonnebrandcreme. Lees er hier meer over.
 • Probeer je kat rustig te houden en te voorkomen dat hij zich teveel inspant, omdat dit zijn temperatuur kan verhogen. Stel dat spelen dus even uit tot de warmte uit huis is.
 • Vermoed je dat je kat echt oververhit is. Neem dan contact op met de dierenarts. Lees hier meer over hoe je oververhitting herkent.

 
Samen met het Kattentrimkeurmerk voeren we als katvriendelijke kattentrimmers campagne tegen het onnodig scheren van katten.
Waarom het geen goed idee is om je kat te scheren in de zomer.

Hopelijk heb je door het lezen van deze informatie een duidelijk beeld gekregen over waarom het scheren van jouw om warmte te voorkomen geen goede oplossing is. Wil je meer weten over waarom katvriendelijke kattentrimmers geen “leeuwenkapsel” maken vanuit een esthetische overweging, lees dan deze blog over katvriendelijke vachtverzorging.

Ga je nog op vakantie? Lees de vakantieblog over hoe je goed voorbereid op reis kan en je kat comfortabel kan laten zijn tijdens jouw afwezigheid.

Heeft jouw kat klitten of vilt? Kom dan snel langs in de trimsalon.