6 juni 2024

Een zorgeloze vakantie voor jou en je kat!

Als kattenliefhebber wil je natuurlijk dat je kat zich gelukkig en ontspannen voelt wanneer je op vakantie bent. Als kattentrimmer begrijp ik hoe belangrijk het is om je kat goed voor te bereiden op je vakantie. Ik zie namelijk na de vakantie veel katten die in de problemen zijn gekomen met hun vacht (en soms ook met gedrag).

In deze blog aandacht voor:

  • Hoe jouw kat het ervaart wanneer jij met vakantie gaat.
  • Lees waarom jouw afwezigheid je kat kan beïnvloeden.
  • Tips om je kat prettiger te laten voelen voorafgaand aan, tijdens en bij terugkomst van jouw vakantie. #vooreenzorgelozevakantie

Kortom, een zorgeloze vakantie voor jou en je kat!
 
Wat vind jouw kat ervan dat je met vakantie gaat. Blog kattentrimsalon in dordrecht
 

Gewoontedieren

Waarschijnlijk ben je hier als katteneigenaar al heel bewust van: katten zijn gewoontedieren. Katten houden van hun routines en daar speel jij een belangrijke rol in! Van hun favoriete slaapplaats tot vaste speeltijden. Dit geeft hen een gevoel van veiligheid. Ze zijn super goed in het herkennen van kleine routineactiviteiten, nog voordat je het zelf door hebt 😉 Die voorspelbaarheid vinden ze heerlijk.
Ook houden ze van duidelijke eetpatronen. Niet iedereen zal in staat zijn altijd hetzelfde ritme te bieden in het voeren (hoera! voerapparaten!). Regelmaat in etenstijden vinden katten heel fijn. Katten kunnen behoorlijk ongeduldig worden als eten te laat komt. Mijn Gijs krijst op het aanrecht als ik een keer uitslaap. #hangry

Territoriaal gedrag

Het andere wat wel degelijk ook een rol speelt bij vakantie, is dat katten territoriaal zijn. Ook hier weer is het voorspelbare, in dit geval de omgeving, heel belangrijk. Het geeft een gevoel van controle. “Dit is mijn plek, ik ben de baas en heb personeel”. Zelfs kleine veranderingen in huis kunnen katten van slag brengen. Een nieuwe bank, een stoel op een andere plek, die dure nieuwe krabton. Vooral de geur speelt een belangrijke rol. Nieuwe objecten in huis moeten in hun herkenbare geur/feromoon “route” worden opgenomen dat is hoe ze zich prettig voelen en zo lopen ze patrouille in huis. Een verandering moet dus letterljk en figuurlijk een plekje krijgen.

Wat doet verandering van een routine met een kat?

Een verandering in hun routine kan een kat flink van slag brengen. Het is goed om stil te staan bij wat voor karakter jouw kat heeft, en wat je kan doen om tijdens jouw heerlijke vakantie ook de kat een fijne tijd te bieden (lees: hoe jij zorgeloos kan genieten). Houd daarom rekening met de volgende dingen:

  • Verwarring en desoriëntatie: Het zien van koffers en het ruiken van andere vakantiegerelateerde voorwerpen kan je kat verwarren. Ze snappen niet waarom hun vertrouwde omgeving ineens vol vreemde dingen staat. En het kan op een gegeven moment ook herkenning worden. Ze weten al hoe laat het is als de koffers van zolder worden gehaald. Wees dus niet boos op de kat als hij zich anders gedraagt.
  • Verlatingsangst: Sommige katten zijn sterk gehecht aan hun eigenaren en kunnen verlatingsangst ervaren als ze merken dat je weggaat. Dit kan zich uiten in overmatig miauwen, onzindelijkheid of destructief gedrag zoals krabben aan meubels.
  • Verandering in eetlust: Stress kan ervoor zorgen dat je kat zijn eetlust verliest. Minder eten of zelfs helemaal stoppen met eten wanneer de normale routine wordt verstoord.
  • Minder wassen / meer wassen: Wanneer je op vakantie bent, kan door het gebrek aan routine én door de stress die jouw afwezigheid met zich meebrengt zich minder gaan wassen of juist overmatig likken.
  • Aanpassing aan de kattenoppas: Als er een kattenoppas komt, heeft je kat misschien wat tijd nodig om aan deze (nieuwe) persoon te wennen. Het is daarom fijn om met een bekende of een vaste persoon te werken. Een nieuw iemand kan leiden tot tijdelijke terughoudendheid, afstandelijk en teruggetrokken (schuw) gedrag.
  • Zoeken naar aandacht: Tijdens jouw afwezigheid kan je kat ook meer aandacht zoeken, dat zal dan naar de oppas zijn. Ze kan overmatig aanhankelijk gedrag vertonen.

Een schuwe kat heeft mogelijk meer problemen met de kattenoppas dan een sociale kat.

Tips om de vakantiestress van jouw kat te reduceren

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je kat comfortabeler te laten voelen, terwijl jij van je vakantie geniet.

Voorafgaand aan je vakantie

Wie past er op de kat?
Zorg voor een kattenoppas of breng je kat naar een kattenpension. Leg dit op tijd vast, want niets zo stressvol als wanneer dit niet geregeld is en je vakantie voor de deur staat. Wanneer je kiest voor en kattenpension kijk dan naar wat past bij je kat, het mooiste is natuurlijk om dit voor een weekendje alvast een keer te proberen. Meer tips vind je hier.
 
Laat de oppas kennismaken
Nodig de kattenoppas een paar keer uit voordat je vertrekt, zodat je kat aan haar nieuwe verzorger kan wennen. Het liefst werk je met iemand die de kat al kent.
 
Behoud de routine
Vraag de oppas om de dagelijkse routine van je kat zo veel mogelijk aan te houden, schrijf dit duidelijk op voor de oppas. Denk aan etenstijden, speeltijd, welke speeltjes en eventuele medicatie. Hoe consistenter de routine, hoe minder gestresst je kat zal zijn.
 
Creëer een comfortabele omgeving
Laat vertrouwde voorwerpen zoals bedden, speeltjes en dekens achter om je kat zich veilig te laten voelen. Breng dus geen veranderingen aan in je meubulair vlak voordat je met vakantie gaat.
 
Gebruik feromonen
Overweeg het gebruik van feromonenproducten zoals Feliway, of aromaspeeltjes met catnip en valeriaan, die kunnen helpen je kat te kalmeren en stress te verminderen.
 
Controleer de vacht
Voel goed met je vingers of je kat geen beginnende klitten heeft. Kam (max 1x p.w.) met de grove zijde van de combikam en verwijder losse haren met een klein slickerborsteltje of een microvezeldoekje. Dit helpt om de vacht gezond te houden en vermindert de kans op haarballen. Leer hier meer over katvriendelijke vachtverzorging.
 
Geef je kattenoppas een instructie voor de vachtverzorging
Leg aan de kattenoppas uit dat de vacht goed moet worden gecontroleerd op klitten, zeker bij langharen. En ook 1 per week kammen is geen luxe. Deel de onderstaande video met uitleg over het kammen, zodat het op de juiste manier gebeurt.
 
Bezoek een kattentrimsalon voordat je op vakantie gaat
#voorkomenisbeterdangenezen Bij langharige katten is het aan te raden om voordat je op vakantie gaat nog even een goede vachtverzorging in de trimsalon te doen. Vaak is het voor een kattenoppas uitdagend om de kat op de juiste manier te kammen en klitvrij te houden. Voorkomen dat de probleemgebieden als liezen en oksels volledig vervilt raken en de kat hier ook nog eens last van heeft, is wel zo geruststellend. Een trimbeurt voordat je op vakantie gaat, kan helpen om haar comfortabel en schoon te houden, zeker als je een paar weken wegblijft. Plan tijdig je afspraak. Dat betekent dat je niet de laatste dag voor je vakantie nog even langsgaat, jouw kat moet even bijkomen van dit avontuur en als jij de dag erna weg bent is dit te veel stress.
 

 

Tijdens je vakantie

Blijf de feromonenproducten gebruiken
Vraag de kattenoppas de feromonenproducten te blijven gebruiken om te helpen om je kat te kalmeren en stress te verminderen. Deze producten zijn verkrijgbaar in sprays, maar ook in handige diffusers. Doe ook wat speeltjes in een potje met valeriaan en catnip en vraag de kattenoppas om die te verwisselen elke 3 dagen.
 
Dagelijkse updates
Vraag de oppas om je dagelijks updates en foto’s van je kat te sturen. Dit geeft jouw gemoedsrust en stelt je in staat om eventuele problemen snel aan te pakken. Sommige mensen vinden het prettig om een camera in huis te plaatsen om de kat ook zelf een beetje in de gaten te kunnen houden. Maar voorkom dat dit een obsessie wordt. 😉
 
Voldoende speel- en knuffeltijd
Zorg ervoor dat de oppas voldoende tijd besteedt aan spelen en knuffelen met je kat. Dit houdt haar mentaal en fysiek gestimuleerd en vermindert gevoelens van eenzaamheid. Wees vantevoren duidelijk wat je verrwacht van je oppas, deze is er niet alleen voor eten/drinken en de kattenbak. Het vraagt dus best wat tijd!
 
Zorg voor verkoeling
Ga je in de zomer op vakantie? Dan kan het in huis ook ineens behoorlijk warm worden. Zorg dat er meerdere drinkbakjes zijn. Laat evt. extra natvoer geven met wat water. Leg koelelementen in de vriezer die je kattenoppas onder een dekentje kan leggen of zorg voor een koeltemat.
 
Kattentrimsalon à la Lon: blog over vakantie en wat jouw kat ervaart

Wanneer je thuiskomt

Geef je kat de tijd om te wennen
Wanneer je thuiskomt, geef je je kat de tijd om aan je terugkeer te wennen. Hij/zij was misschien net een beetje aan het idee gewend dat je er niet was, en daar sta je dan ineens weer voor de deur (#doodvermoeiend). Bij mij thuis komt de ene kat meteen lekker aangerend, de ander negeert me (welkom thuis!). Ze kunnen dus in het begin wat terughoudend of zelfs boos gedragen, maar dit zal meestal snel voorbijgaan.
 
Herstel de routine
Pak de normale routine snel weer op. Dit helpt je kat om zich weer veilig en comfortabel te voelen.
 
Extra aandacht en knuffels
Je kat heeft je gemist! Geef haar extra aandacht, knuffels en speeltijd om te laten zien dat je blij bent weer thuis te zijn.
 
Gezondheid checken
Na een periode van afwezigheid is het een goed idee om de gezondheid van je kat te controleren. Vraag aan de kattenoppas of er dingen zijn opgevallen. Let op eventuele veranderingen in eetlust, gedrag of lichamelijke conditie en raadpleeg indien nodig een dierenarts.
 
Controleer de vacht
Kam de vacht in lagen goed door om klitten op te sporen. Verwijder deze door ze uit elkaar te pluizen en maak het weer doorkambaar.
 
Toch last van hardnekkige klitten?
Zijn de klitten toch iets groter en moeiljker er uit te krijgen dan gehoopt? Plan dan snel een afspraak in de kattentrimsalon.

Last but not least…

Neem een leuke vakantie attentie mee voor jouw kattenoppas! Iemand die iedere dag zorg en aandacht aan jouw lieve viervoeter besteedt mag rijkelijk bedankt worden, je gaat per slot van rekening vast nog eens een keertje weg.

Je hebt er nu alles aan gedaan om het voor jouw kat comfortabel te maken! Je kan dus met een gerust hart op vakantie en genieten van jouw zorgeloze vakantie!

Heb je vragen of wil je een trimbeurt voor je kat plannen voor je vakantie? Neem gerust contact op!
 
Kat en vakantie. Lees deze blog over wat je kat ervaart als jij op vakantie bent.