13 mei 2024

Wanneer heeft een kat vachtverzorging nodig?

In principe heeft een kat geen hulp nodig bij de vachtverzorging. Een kat kan zich uren likken. Door het likken worden de losse haren verwijdert en wordt de vacht schoongemaakt. Helaas zijn er gevallen waarom en kat deze vachtverzorging niet goed kan doen en wél en handje hulp nodig heeft.

Enkele redenen waarom een kat zichzelf niet goed verzorgt:

 • Tand/mondaandoeningen: de kat heeft pijn en moeite met wassen.
 • Artrose: pijn aan de gewrichten, niet meer goed kunnen bewegen.
 • Afwijkingen gerelateerd aan het ras: bijv. Perzen met een heel platte kop en een lange fijne vacht, dan is jezelf wassen best wel een uitdaging.
 • Bij ziekte of depressie: de kat heeft er geen fut meer voor.
 • Stress: dit kan leiden tot minder wassen, maar ook overmatig wassen waardoor er huid- en vachtproblemen ontstaan.
 • Obesitas: veel huiskatten hebben overgewicht en bewegen niet meer zo soepel daardoor.
 • In alle gevallen geldt, is er een vachtprobleem wacht niet te lang dit te verhelpen want vilt ligt op de loer en zoek daarnaast samen met mij of de dierenarts naar de oorzaak.

Wat is vilt?

Een kat is gebaat bij extra vachtverzorging, ofwel een trimbehandeling, wanneer deze zichzelf niet (meer) goed kan wassen. Vaak is het gevolg van achterstallig onderhoud dat de kat klitten heeft. Het is als baasje lang niet altijd mogelijk om een klit op tijd en op een verantwoorde manier te verwijderen. Vervilting van de vacht ligt dan op de loer. Voor de kat zijn klitten en vilt een pijnlijke aangelegenheid. Want in elkaar gedraaid haar (vilt) trekt aan de huid. Een kat zal zich dan ook minder gaan bewegen, of proberen de klitten er zelf uit te bijten/krabben, met als gevolg kale plekken 🙁

Hoe vaak moet ik met mijn kat naar de trimsalon?

Dit heeft te maken met verschillende factoren. Onder andere:

 • In welke mate de kat zichzelf wast. De Perzische kat wast zich vrijwel niet. De vacht is daardoor sneller in de klit, dan katten die zichzelf wel verzorgen.
 • Wanneer de kat ouder wordt, dan gaat het wassen vaak stroever. Probleemgebieden ontstaan (heupen, billen, buik).
 • Wanneer er medische klachten of rasaandoeningen zijn. Voorbeelden zijn gebitsproblemen, artrose (veelal bij oudere katten), maar dus ook overmatig veel haar en een platte neus. Dat zie je goed bij deze Pers. Met een platte neus kan je moeilijker jezelf wassen. Een kat gebruikt vaak ook zijn tanden om klitjes er uit te trekken.
 • De lengte van de vacht. Een (Europese) korthaar hoeft in principe niet naar een trimsalon. Toch komen ook kortharen soms in de problemen. Maar over het algemeen geldt hoe langer en voller de vacht hoe sneller er problemen ontstaan.
 • In hoeverre je als baas kan helpen wanneer de kat het niet zo goed zelf doet is van grote invloed. Kan jij jouw kat goed controleren op klitten en deze op tijd weghalen, dan zal je minder vaak naar een trimsalon hoeven.

Een Persische kat heeft meer vachtverzorging nodig vanwege de plaat neus

 
Kortom, het is niet direct te zeggen hoe snel jouw kat weer een handje hulp kan gebruiken. Maar doorgaans merk ik dat langharige katten:

 • als de Britse langhaar, Maine Coon, en Ragdoll vaak rond de 4 maanden weer klitten krijgen die de baas er niet uitkrijgt.
 • Een Noorse Boskat en Siberische kat hebben vaak iets minder nodig, 4 à 5 maanden.
 • Een Perzische kat komt sneller in de problemen daarvoor is 3 à 4 maanden toch vaak wel nodig.
 • Een Britse Korthaar heeft een zeer volle vacht die richting de rui perioden wel wat meer verzorging kan gebruiken. Hiervoor is 1 tot 2x in het jaar meestal voldoende.

Al met al dus geen eenduidig antwoord. In de salon merk ik bij een 2de afspraak vaak welke frequentie het beste past. En zelfs dan zijn er natuurlijk nog andere zaken van invloed zoals de luchtvochtigheid in huis (zorg dat deze rond de 50% zit), of de kat buiten komt (zon/regen/vuil), of de baas met vakantie is geweest (stress).

Wil je weten hoe je jouw kat kan helpen met de vachtverzorging, lees dan deze blog.